četvrtak, 18. prosinca 2014.

Che Guevara

   Che Guevara rođen je 14.6.1928. On je bio marksistički revolucionar i političar. Che-in otac je bio je plemić i nije se slagao s time što mu je sin upisao medicinu. Kada je završio i položio sve ispite krenuo je na putovanje po cijeloj Južnoj Americi. Kako nije imao puno novaca živio je u bijedi.  Što je više živio u bijedi budila se njegova mržnja prema SAD-u. Uskoro se pridružio komunistima. Bio je prisiljen napustiti svoje boravište, pa je otišao u Meksiko. 
   Njegov prvi veliki uspjeh bio je kad je sa komunistima porazio grad Santa Claru. Postao je jedan od utjecajnijih ljudi na Kubui. Iako je mogao nije živio u luksuzu. Smatrao je da se mora probuditi moralna a ne materijalna vrijednost. bio je jedan od odgovornih za nukleinski rat. 

  • osobno se angažirao oko pomoći komunistima
  • poticao je gerilske ratove
  • bio je zagovornik za revoluciju
  • protivio se idejama o mirnom suživotu sa Zapadom


    Na jedno vrijeme odrekao se svih svojih ovlast i nestao. Zapravo je krenuo s nekoliko Kubikanaca kako bi podupirao lokalne pobunjenike u revoluciji. To nije uspjelo. Kubikanci su se vratili na Kubu ali Che nije htio.Otišao je u Prag. Na kraju se u tajnosti vratio na Havanu. Uputio se na Boliviju sa nekoliko boraca u nadi da će probuditi novi gerilski ustanak. To je bio još samo jedan propali plan. Morao je pobjeći s nekolicinom preostalih svojih kumunista. 

     Vojska ih je pronašla.U toj bitci Che je ostao ranjen i razoružan te uhvaćen. Che je ubijen iz puške 1967 kada je imao 39 godina. 
    Tijekom svog života napisao je dvije knjige:


  • Gerilsko ratovanje
  •  Epizode iz revolucionarnog rata   

    
    
 


Nema komentara:

Objavi komentar